At the start of the year our project Tidal View in Newton Abbot was nominated for the Devon Building Control Partnership Building Excellence Awards 2020 – It won Highly Commended Best Dwelling!

Credit: Photography by Matt Round Photography.

For this new build project, the client came to In Ex Design with an unusual shaped plot a piece of land which had been gifted to them by their mother who lived in the adjacent house, the idea being that they could create their own home, fly the nest, but not be too far away should they be needed.

When we first visited site there was a question mark over its potential. With such a curiously shaped site this proposal required an intellectual solution to make it work. The site naturally divided itself into two levels, the higher level offering amazing views over the surrounding area, including Dartmoor and the Teign Valley.

Our proposal was to create a small but functional home. The house providing an open plan kitchen, dining and living area suitable for the modern family dynamic; located on the first floor taking full benefit of the view.   And on the ground floor, two bedrooms, a family bathroom and a storeroom. The main front door was located at first floor level and as such the ground floor offered a more private and secluded environment.

Credit: Photography by Matt Round Photography.

Outside the garden was divided on two levels: The higher garden was connected to the living spaces, with a structured lawn garden, with a south facing terrace off the kitchen. The lower garden sloped down to another area of lawn, the large trees almost completely hide the building from view.

The design of the house is quite modern, siting within such a strong tree canopy lent itself to something timber.

Credit: Photography by Matt Round Photography.

The result is a building impressive, yet somehow understated.