Coastal Retreat

Our clients approached us whilst in the process of buying a property on the Yarmer Estate in Thurlestone in the South Hams district of South Devon. The property was on a sizeable plot with a stunning view of the dramatic coastline and the Thurlestone Rock – an impressive coastal rock just off the main beach from which the Village takes its name. They were keen to understand the properties potential before finalising the purchase.

 

The property was tired, in poor condition and in need of maintenance as a minimum… and the existing layout was not going to meet the needs of the client and their family. Wrong house – right site!

 

Our client with three young children, have strong links to the local area with close family nearby. They were captivated by the charm of the Yarmer Estate and its setting. The clients wanted to renovate the property, improve the design and aesthetics to suit their needs rather than knock it down and re-build as so many people do.

 

We proposed extending the existing roof over a 2-storey extension to provide extra accommodation and visually balance the appearance of the south elevation. Recladding the existing building and the new extension in a mix of local stone and render would give the property a look that is timeless and in keeping with the area.

 

The existing double garage and annex are to be incorporated into the main house with a separate new garage and annex to be built elsewhere on the site.

 

The renovation and extension will provide flexible living spaces, with open plan areas that can be accessed from the garden. An outdoor kitchen will be located in a covered terrace off the kitchen, dining living space. The ground floor will also include a separate lounge, larder, and utility room. The existing double garage will become the children’s playroom / cinema room.

 

All aspects of the building will be connected to the garden and the wider landscape. The existing outside spaces will be improved upon to provide safe and interesting spaces for the children to play. The higher levels will be adapted to become a productive kitchen garden as we understand it was when the building was first built.

 

On the first floor, all the bedrooms will be renovated, with a new master suite and additional bedroom and en-suite created. The spacious bedrooms will have new glazing, with the master suite and new bedroom having their own balconies. The first floor also has a home office and the main family bathroom.

 

Planning permission for the project was initially refused. Whilst we were very disappointed as we thought the design was frankly ‘amazing’; we also know our scheme was entirely compliant with Planning Policy and the Local Plan and therefore we felt the project had been unjustly refused and that grounds for appeal existed. The clients chose to appoint the planning consultant Bell Cornwell and appeal the decision. The appeal was accepted and planning permission granted. We are now working through the technical design and excited to see this project develop further on site!

 

If you would like to understand more about the planning appeal process please check out our Planning Appealsblog.